Vraag en antwoord 2:

1) Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

2) Wat gebeurt er met de stroom die mijn pv-installatie opwekt?

3) Moet ik voor een pv-installatie een extra verzekering afsluiten?

4) Welke bijdrage lever ik voor het milieu?

5) Wat is de energetische terugverdientijd?

6) Heb ik een bouwvergunning nodig?

7) Hoeveel krijg ik voor de energie die ik terug lever?

8) Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of elektriciteitsinstallatie?

9) Als overdag de stroom uitvalt, heb ik dan nog wel stroom van de zonnepanelen?

10) Hoeveel jaar garantie zit er op de omvormers?

Antwoorden:

1) Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

De regen zorgt ervoor dat de zonnepanelen schoon blijven. Althans, bij een hellingshoek van minstens 10 tot 15 graden. Indien nodig kunnen de zonnepanelen natuurlijk met water en zeep worden gereinigd, bijvoorbeeld tegelijk met de jaarlijkse inspektie van de bevestiging van de zonnepanelen aan het dak.

2) Wat gebeurt er met de stroom die de pv-installatie opwekt?

De elektriciteit die de pv-installatie opwekt wordt direct gebruikt in de apparaten die u aan hebt staan, zoals een koelkast, een vriezer, een ventilatiesysteem e.d. Als u meer stroom nodig hebt dan de pv-installatie levert, dan levert het elektriciteitsnet stroom bij. Mocht u minder stroom nodig hebben dan gaat de stroom het net in. Indien u een Ferrarismeter in de meterkast heeft met een draaischijf is de kans groot dat deze terugdraait. Bij een nieuwe (digitale) meter hoeft dit niet het geval te zijn. In dit geval kunt u bij de netbeheerder informeren over vervanging van de meter door een meter die teruglevering wel registreert.

3) Moet ik voor een pv-installatie een verzekering afsluiten?

Aangezien een pv-installatie meestal onder de opstalverzekering valt, hoeft u geen aparte verzekering af te sluiten. Wel raden we u aan uw verzekeraar te informeren dat u een pv-systeem heeft geplaatst. Info over een verzekering speciaal voor zonnestroominstallaties bij http://www.solarif.nl/

4) Welke bijdrage levert de pv-installatie voor het milieu?

Natuurlijk investeert u met een pv-installatie ook in het milieu. Zo zorgt bijvoorbeeld een pv-installatie met een paneeloppervlak van 7,1 m2 en een vermogen van 1000 Wattpiek bij een doorsnee jaaropbrengst van 850 kWh voor een vermindering aan CO2­-uitstoot in de dampkring van jaarlijks ca. 700 kg. Over twintig jaar gerekend is dat 14.000 kilogram! Bovendien kan met een installatie van deze grootte ruim een kwart van het stroomverbruik van een gemiddeld vierpersoons huishouden gedekt worden. Maar het is zo mogelijk nóg belangrijker dat u door uw keuze een markt stimuleert die producten ontwikkelt waarmee, tegen lagere kosten, nog wezenlijk meer CO2 bespaard kan worden.

5) Wat is de energetische terugverdientijd?

Onder energetische terugverdientijd verstaat men de tijd die een pv-installatie nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als bij de fabricage verbruikt is. Pv-installaties op basis van amorf silicium hebben een energieterugverdientijd van 17 tot 41 maanden. Bij kristallijne panelen ligt dit in dezelfde orde van grootte; daarbij brengen monokristallen het er ietsje slechter vanaf als gevolg van het onvoordeliger kristallisatieproces Verwacht wordt dat de pv-installatie gedurende de levensduur 9 tot 17 maal zoveel energie produceert als voor de fabricage benodigd is geweest.

6) Heb ik een bouwvergunning nodig?

Pv-installaties bij of op gebouwen kunnen doorgaans zonder bouwvergunning aangelegd worden. Bij gebouwen die onder monumentenzorg vallen moet echter wel een vergunning worden aangevraagd bij het gemeentelijk bureau voor de monumentenzorg. Info van de rijksoverheid op http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2010/07/20/zonnecollectoren-en-zonnepanelen.html

7) Hoeveel krijg ik voor de energie die ik terug lever?

Uw energiebedrijf moet verplicht salderen. Dit is wettelijk vastgelegd. U krijgt dus het zelfde tarief als u zou betalen voor een kwh. De meeste energie bedrijven salderen tot 3000 kwh per jaar. Greenchoice saldeert tot 5000 kwh per jaar. Atoomstroom saldeert onbeperkt.

8) Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of elektriciteits-installatie?

Nee niet bij montage op een pannendak. De belasting van het dak bedraagt dan 17 kg per paneel. Bij een platdak zijn troittortegels (5x30x30 cm) nodig (worden niet door ons geleverd) omdat de panelen op steunen los op het dak komen te staan. De dakbelasting bedraagt minimaal 58 kg per paneel. Per meterkastgroep mag 600 wattpiek aangesloten worden. Op een vrije 1 fase groep zonder andere apparaten mag 3.680 tot 6.900 wattpiek aangesloten worden, afhankelijk van de grote van de groepzekering. Grotere vermogens worden op een 3 fasen krachtstroomgroep aangesloten. De netbeheerder kan u informeren over uw aansluiting op het net. Info op http://www.eancodeboek.nl/

9) Als overdag de stroom uitvalt, heb ik dan nog wel stroom van de zonnepanelen?

Nee, om de veiligheid te garanderen schakelt een netgekoppelde omvormer direct uit. De installatie schakelt zichzelf dus uit.

10) Hoeveel jaar garantie zit er op de netinverters?

Solis Energy 12 jaar, JFY 10 jaar, Goodwe 10 jaar, Delta Solivia 10 jaar, Stecagrid500 5 jaar, Sma 5 jaar.